MI A BÁNTALMAZÁS?

MI A BÁNTALMAZÁS?

A bántalmazás az, ha valaki szándékosan bánt testileg vagy lelkileg valakit. Ez bárkivel megtörténhet, kortól és helyszíntől, szituációtól függetlenül: bántalmazás érhet valakit az iskolában, a játszótéren, az utcán, otthon vagy akár az interneten. A bántalmazás jelenthet lökdösést, ütést, kötekedést, lopást, megfélemlítést, fenyegetést vagy csúfolódást és kiközösítést csak azért, mert valamiben más vagy, mint a többiek. Ez nem helyes. Ha emiatt bántalmaznak, az nem a te hibád.

RÉSZLETEK

MI A KIBERBULLYING?

Mindannyian tudjuk, mi az a bántalmazás, azt viszont kevesebben tudják, hogy mindez az interneten is megtörténhet. Ezt internetes bántalmazásnak nevezzük. Az áldozat ismerheti a bántalmazót, de az is lehet, hogy valaki egy közösségi oldalon álnéven vagy egy játékban egy avatar mögé bújva zaklatja őt és éri el, hogy rosszul érezze magát. Ezt sértő, bántó üzenetekkel vagy bejegyzésekkel éri el, amelyek szólhatnak az áldozatról, az áldozat barátairól vagy családjáról is.

Az ilyen bántalmazó sokszor anélkül viselkedik másokkal gorombán, hogy belegondolna abba, mekkora fájdalmat okoz a másiknak. Bár távolról és virtuálisan bánt másokat, az internetes bántalmazások elkövetőjét ugyanúgy kell kezelni, mintha az áldozattal szemtől szemben művelné ugyanezeket a dolgokat.

Ne maradj csendben! Ha ilyen történik veled, mondd el olyanoknak, akikben megbízol, például egy tanárnak vagy egy felnőttnek a családodból, valamint tiltsd vagy jelentsd a bántalmazót, ha ezt az adott oldal vagy alkalmazás lehetővé teszi! Rá is kereshetsz az internetes bántalmazásra az interneten. Az erről szóló weboldalakon további hasznos tanácsokat találsz.

Soha ne válaszolj a bántalmazó rólad szóló üzeneteire, bejegyzéseire! Hagyd figyelmen kívül és bízd a dolgot egy felnőttre, aki megoldhatja a helyzetet. Addig is tarts szünetet: találkozz egy barátoddal, nézd a Derült égből fasírt epizódjait vagy kirándulj egyet! Ha olyan tevékenységet folytatsz, amely során az internetes bántalmazó nem érhet el, nagyobb biztonságban és jobban fogod magad érezni.

Egy kis szünet után visszatérhetsz az online térbe, de ügyelj rá, hogy legyen a közelben egy megbízható felnőtt, akinek megmutathatod mindazt, ami megbántott. Csetelni a barátaiddal hasznos – gyakorlod a gépelést, segíthettek egymásnak a házi feladatban, játszhattok online, tanulhattok és fejleszthetitek a tudásotokat és képességeiteket, szóval ne hagyd, hogy egy internetes bántalmazó elvegye a kedved!

RÉSZLETEK

MIT TEHETEK?

Zaklatás tanácsok

LETÖLTÉS

JÁTÉK ÉS PÁLYÁZAT

Szeretnétek megtudni, mit tehettek, ha kirekesztés, csúfolódás, lejáratás áldozataivá/részesivé váltok?Szeretnétek egy olyan osztályfőnöki órát, amelyet kedvenc YouTubereitek tartanak Nektek?

Akkor látogassatok el a  https://play.seppo.io/?l=hu oldalra (belépő kódok: 3-4. osztály: 7C948D, 5-6. osztály: 75GA51), ahol egy izgalmas, ’Aki ver, az nem haver’ játékot találtok.

Játsszátok végig a játékot egy tanár, vezető segítségével! A játékos osztályok között sorsolással döntünk, és három szerencsés osztálytmeglátogatunk nagyköveteinkkel, ZsDavval, Balukával és Dóczi Attilával, akikélő osztályfőnöki órát tartanak Nektek, amit filmre veszünk, és bemutatunk az idei budapesti Minecinema eseményen További szerencsés osztályok szuper Cartoon Network–ajándékcsomagokat és meghívót nyernek a Minecinemára.Kik vehetnek részt?   Általános iskolák 3.,4., 5., 6. osztályai, vagy az adott korosztályból származó csoportok.

További részletek és játékszabályzat: https://bunmegelozes.info/hu/cikk/reszveteli-es-jatekszabalyzat

Légy haver, játssz és szerepelj a legújabb influenszer videóban!

PARTNEREINK

Stratégiai partnerek:

Támogató partnerek:

KÉRJ SEGíTSÉGET!

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala, a 116 111 szám ingyenesen, 24 órán át, az egész országból, minden hálózatból, anonim módon hívható. A Kék Vonal honlapján keresztül - www.kek-vonal.hu- a gyerekek, fiatalok biztonságosan és anonim módon írhatnak gondjaikról, az őket foglalkoztató témákról, illetve chaten is beszélgethetnek az ügyelőkkel a chat-szoba megadott nyitvatartási idejében.

KVÍZ

How Well Do Your Friends Know You?

How Well Do Your Friends Know You?

How Well Do Your Friends Know You?

1/1

JÁTSSZ ÚJRA!

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ PEDAGÓGUSOKNAK

Az itt található, bárki által elérhető, díjmentesen használható útmutatókkali, tanóra vázlatokkal remélhetőleg a pedagófusok segítségére lehetünk a gyerekek közötti kölcsönös együttműködés és nyitottság megteremtésében, emellett hasznosak lehetnek az osztálytársak közötti zaklatás megelőzésében: tanórákon, közös játék és szabadidős tevékenységek alkalmával is.

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ PEDAGÓGUSOKNAK

Hogyan előzhetem meg az osztálytársak közötti zaklatást és teremthetek barátságos és együttműködő légkört?
Hogy hozhatok létre kellemes légkört az osztályban és jól összehangolt, együttműködésre kész csapatot az osztálytársakból?
Hogy ismerjem fel az osztálytársak közötti zaklatást és milyen módon előzhetem meg?

Az útmutatóban különböző foglalkozásokat és közösségépítő játékokat ajánlunk figyelmedbe, melyek segítségével a tanulók megtanulják felismerni és megnevezni érzelmeiket, csökkenteni a feszültséget, illetve megszabadulni a haragtól és stressztől.

ÁLTALÁNOS GYAKORLATI ÉS ELMÉLETI ÚTMUTATÓ – LETÖLTÉS

TANANYAG 1–3. OSZTÁLYOSOKNAK – LETÖLTÉS

TANANYAG 4–6. OSZTÁLYOSOKNAK – LETÖLTÉS

KEZDŐLAPMI A BÁNTALMAZÁS?MIT TEHETEK?ANIMÁCIÓS KISFILMEKÍME NAGYKÖVETÜNKJÁTÉK ÉS PÁLYÁZATPARTNEREKKÉRJ SEGÍTSÉGET!KVÍZTANÁROKNAK